BAYDER’de İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün yıldönümü kutlandı
Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği’nde haftalık olarak düzenlenen kültür sohbetlerinin konusu İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün yıldönümü oldu.
BAYDER Kültür Sohbetleri’ne konuşmacı olarak katılan Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Dursunoğlu, İstiklal Marşı’nın üç kavram üzerine inşa edildiğini belirtti.
Dursunoğlu, bu üç unsurun iman, cesaret ve istiklal olduğunu belirtti. Özellikle ilk iki ve son iki mısranın başlı başına bir marş olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, şunları söyledi:
“İstiklal Marşı muhteşem bir ifade ile başlıyor, onlarca yıldır savaş meydanlarında gerileyen, ümidi kaybolmuş orduya dönerek Peygamber efendimizin Sevr’de Ebubekir’e hitaben ‘Korkma Allah bizimledir’ sözünü hatırlayarak, korkma diye başlıyor. Korkma, yurdumun üstünde tüten en son ocak sönmedikçe al sancak göklerde dalgalanmaya devam edecektir. Son iki kıta ki şiirin en çarpıcı noktası burasıdır. Hür yaşamış bir milletin, Allah’tan başkasına biat etmemiş bir milletin istiklal en büyük hakkıdır.”
Dursunoğlu, konuşmasında, “Akif’in ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ duasına bir dua daha ekleyerek, Allah bu milleti İstiklal Marşı’nın tarif ettiği ruhtan, milli şuurdan ve cesaretten ayırmasın” ifadelerini kullandı.
BAYDER Başkanı Fatih Dündar‘ın günün anısına Doç. Dr. İsmail Dursunoğlu’na teşekkür belgesi takdim etmesi ile devam eden program, aşıklık geleneği icrası, orta oyunu gösterisi, şiirler ve türkülerle son buldu.