BAYDER’de usta aşıklar gençlerle buluştu

• 12 Aralık 2019
BAYDER’de usta aşıklar gençlerle buluştu

BAYDER – Bayburt Tarih-Kültür Edebiyat Derneği’nce haftalık olarak gerçekleştirilen Kültür Sohbetlerinde Türkiye’de aşıklık geleneğini başarıyla icra eden iki önemli isim sahne aldı.

Aşıklık geleneği üzerine yapılan akademik çalışmalarda da en çok başvurulan iki isim olan Erzurumlu Sıtkı Eminoğlu ve Cemal Divani, BAYDER’de özel bir programa daha imza attılar. Aynı zamanda BAYDER’in de üyesi olan iki aşık, tüm dallarda atışarak aşıklık geleneği hakkında bilgiler de verdiler.
Gazeteci Murat Okutmuş tarafından aşıklık geleneği üzerine kısa bir sunumun ardından özgeçmişleri okunarak sahneye davet edilen aşıklar, programın ilk bölümünde selamlama ve divan örneği sundular.

Hikayeli aşık türküleri ve taşlamalı atışmalara da yer veren Eminoğlu ve Divanî, Leb Değmez, Muamma, Semai ve Murabba gibi aşıklık geleneğinin en zor türlerinde örnekler verdiler.

BAYDER Başkanı Fatih Dündar, “Aşıklık geleneğini tam manasıyla icra eden iki kıymetli ismi Bayburt’ta ağırladıklarını belirterek, “Bizi biz yapan değerlerimizin korunmasını ilke edinmiş derneğimizde, isimleri yıllar sonra edebiyatta ve aşıklık geleneğinde zikredilecek iki değerli aşığımızla birlikteyiz. Bakanlığa kayıtlı yaklaşık 1.050 halk aşığının bulunduğu ülkemizde, aşıklık geleneğinde ‘aşık’ sıfatının en yakıştığı bu iki aşığımızı gençlerimizle buluşturmanın ve geleneği geleceğe aktarmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Dündar, sunumların ardından Eminoğlu ve Divani’ye teşekkür belgesi takdim etti.

Program, aşıklar ve katılımcılar tarafından seslendirilen koçaklama koro türküleri ve hatıra fotoğrafıyla sona erdi.