Şair Zihni Şiir Yarışması Başlıyor

• 30 Nisan 2015
Şair Zihni Şiir Yarışması Başlıyor

(BayDer) Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneğimiz, Türkiye geneli ödüllü şiir yarışmasının ikincisini düzenliyor. Daha önce “7’den 70’e Şiirler Yarışıyor” adıyla 2013 yılının en büyük şiir yarışma organizasyonunu gerçekleştiren derneğimiz, bu sene ki Türkiye geneli şiir yarışmasını da Bayburtlu Şair Zihni Şiir Yarışması adıyla düzenliyor.

Konuyla ilgili Dernek Başkanımız Fatih Dündar, 2013 yılında gerçekleştirdikleri şiir yarışmasının Türkiye’nin en büyük şiir yarışma organizasyonu seçildiğini belirterek;

” İlk defa gerçekleştirmemize rağmen profesyonel sonuç almamız ve toplamda 48 farklı ilin katılımını sağlamamız bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Tabi ki bu güzel etkinliğin ilimizde tarafımızca geleneksel hale getirilmesi hedefimizdi. Şükürler olsun Allah nasip etti şimdi ikincisini ilan ediyoruz.  Bu organizasyonun geçmiş tecrübelerimizle daha büyük bir organizasyon olacağına inanıyoruz.

Kültürel, sanatsal, tarihsel ve edebi programlar ve TRT programları ile yüze yakın program gerçekleştiren derneğimizce, edebiyatımıza önemli katkılar sağlayan Edebiyat Şehri Bayburt’ta ve ülke genelinde; şiire ve edebiyata olan ilgiyi artırmak ve yetenekleri tespit etmek amacıyla; 7’den 70’e herkesin katılabileceği ikinci yarışma organizasyonumuzu tertip ediyoruz. Yarışmamız para ödüllüdür. Bu yarışmamız için Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na da yardım talebinde bulunduk. Gelebilecek yardımı da dikkate alarak ödül miktarları daha sonra değişiklik gösterebilir. Ayrıca önceki yarışmamızda ve bu yarışmamızda dereceye girecek ilk 60 şiirin yer alacağı şiir kitabımız da yayımlanacaktır.

Yarışmaya katılacak bütün yarışmacılarımıza şahsım ve derneğim adına başarılar diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Yarışmaya katılmak isteyenlerin  aşağıda bulunan Yarışma Şartnamesi’nde belirtilen hususları dikkatle incelemeleri önemle rica olunur.

Yarışma Şartnamesi

• Yarışmaya yedi yaşından büyük herkes katılabilir.
  • Her yarışmacı yalnız bir şiirle katılabilir.
  • Şiirlerde konu ya da tema sınırlaması yoktur.
  • Daha önce herhangi bir yarışmaya katılmış ve herhangi bir yerde yayımlanmış şiirler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Şiirlerin uzunluğu en az 16 dize, en fazla 80 dize olmalıdır.
  • Şiirler isimsiz olarak sadece rumuzlu değerlendirilmeye alınacağı için şiirlerde mahlas ve isim kullanılmayacaktır.
  • 09 Ekim 2015 tarihinde Şair Zihni Kültür Merkezi’nde ödül töreni yapılacaktır.
  • Yarışmaya katılacak şiirler, 15 Eylül 2015 tarihine kadar BAYDER PK : 60 BAYBURT posta adresine gönderilmiş olmalıdır.

Her yarışmacı kendisine en az beş rakamdan bir harften oluşan bir rumuz belirlemelidir. (Örneğin 35443F )

Şiirin yazılı olduğu A4 kağıdının alt tarafında sadece rumuz belirtilmeli ve üç nüsha halinde gönderilmelidir. (İsim ve mahlas yazılı şiirler değerlendirilmeyecektir)

Bir büyük zarf, bir küçük zarf olmak üzere iki zarf kullanılacaktır.

• Küçük zarfın içine, A4 kağıdına ad-soyad, doğum tarihi, açık adres, telefon numarası ve rumuz yazılarak konulmalıdır. Küçük zarfın ağzı yapıştırılarak arkasına sadece rumuz yazılmalıdır.
  • Büyük zarfın içine, küçük zarf ve üç nüsha halinde şiir konularak BAYDER PK : 60 69000 BAYBURT adresine gönderilmelidir.

Şiirler,

Türkçeyi Doğru Kullanma: 25

Etkili Anlatım ve Kalıcılık: 25

Biçim ve Ahenk: 20

Konu ve Konu Bütünlüğü: 15

Yazıldığı Türe Uygunluk: 15

Ölçütlerine göre yedi seçici jüri tarafından toplam 700 puan üzerinden değerlendirilecektir.

Ödüller:

Birinci: 3.000 TL, Birincilik Belgesi, Hediye Paketi, 5’li Kitap Seti ve Bayburt Tanıtım Seti

İkinci: 2.000 TL, İkincilik Belgesi, Hediye Paketi, 5’li Kitap Seti ve Bayburt Tanıtım Seti

Üçüncü: 1.000 TL, Üçüncülük Belgesi, Hediye Paketi, 5’li Kitap Seti ve Bayburt Tanıtım Seti

İlk 10’a giren yarışmacılara Başarı Belgesi, Hediye Paketi, 5’li Kitap Seti ve Bayburt Tanıtım Seti

Kokteylli ödül törenimizde ilk 10’a giren şiirler, şiir yorumcularımız tarafından seslendirilerek şiir sahipleri ödüllendirilecektir.