BAYDER Kültür Sohbetleri’nde ‘Bayburt Ehramı’ anlatıldı

• 29 Aralık 2021
BAYDER Kültür Sohbetleri’nde ‘Bayburt Ehramı’ anlatıldı
Bayburt’ta ehram dokumacılığı konu olunca akla gelen ilk isim olan Sevim Ataner, BAYDER Kültür Sohbetleri’nde bir sunum gerçekleştirdi. Kültür Bakanlığı Sanatçısı da olan Sevim Ataner, Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği’nin haftalık düzenlediği kültür sohbetlerinde ehram dokumacılığı sanatını anlattı. Program Sevim Ataner’i anlatan ‘Çözgünün Elleri’ adlı TRT Belgeseli’nin izletilmesi ile başladı. Daha sonra konuşan Sevim Ataner, annesinden öğrendiği ehram dokumacılığını 12 yaşından bugüne yaptığını söyledi.
Sevim Ataner, BAYDER’de ehram’ı anlattı
1990 yılına kadar evindeki tezgahında sürdürdüğü ehram dokumacılığını, bu tarihten itibaren aldığı usta öğreticilik belgesi ile halk eğitim merkezinde verdiği kurslarla devam ettirdiğini  dile getiren Sevim Ataner,  2005 yılında Kültür Bakanlığı Sanatçı Kimliğini almaya hak kazandığını, 2015 yılında Şingah mahallesinde kiraladığı evde kendi atölyesini kurduğunu, 2017 yılından beri ise Bayburt Üniversitesi bünyesinde çalışmaya başladığını kaydetti. Ehramın saf yünden, meşakkatli bir işlenme sonrası üretildiğini söyleyen Ataner, 1990 yılına kadar çok sayıda evde ehram tezgahı bulunduğunu, her genç kızın çeyizinde 10 adet ehram bulunduğunu belirtti. Kadınların dış giysisi olan ehramın, eskiden 14 yaşından ölene kadar kullanıldığını, hatta ölen kadının tabutunun üzerine dahi serildiğini söyleyen Ataner, ehramın renklerine göre anlamlar yüklü olduğunu söyledi. Modern hayatın Anadolu’ya yayılmasının ardından ehramın kullanımının azaldığını söyleyen Ataner, ehram kumaşından günümüzde kıyafet, şal, atkı, kravat, çanta, cüzdan gibi eşyalar ürettiklerini kaydetti. Tarihi filmlerde yapmış olduğu tasarımların yer aldığını, Kapalı Çarşı’ya da ehram ürünlerinden gönderdiklerini bildiren Ataner, Bayburt Üniversitesi’nin ehrama sahip çıkarak, ‘Bayburt Ehramı’ olarak marka tescilini sağladığını ifade etti. Halen Bayburt Üniversitesi’nin kadrolu çalışanı olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü söyleyen Ataner, en son 15 kursiyere kurs verdiğini, ehram ürünlerinin Bayburt Üniversitesi bünyesinde satışa sunulduğunu söyledi.
Sevim Ataner, BAYDER’de ehram’ı anlattı
Ataner, 2015 yılında kurduğu atölyesinin başında kız kardeşinin olduğunu, 18 yaşındaki torununu da ehram sanatı üzerine yetiştirdiğini söyleyerek, atölyede işlerin yoğun olduğunu ve mahalle sakinlerinden oluşan ekipleri ile siparişlere yetişemediklerini sözlerine ekledi. Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği Başkanı Fatih Dündar, ehram sanatına bugüne kadar kattığı tüm değerlerden dolayı Sevim Ataner’e teşekkür etti, teşekkür belgesi takdim etti. Program, şiirlerin söylenmesi, davul-zurna eşliğinde Bayburt barlarının icrası, orta oyunu ve koro türkülerle son buldu.