BAYDER’den Aşıklar Gecesi
Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri’nin en önemli etkinliklerinden biri olan Aşıklar Şöleni Bayburt Belediyesi ve Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği (BAYDER) işbirliğince gerçekleşti.
Bu yıl 22. si düzenlenen şölenler kapsamında gerçekleşen Aşıklar Şöleni vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.
Naci Ahıskalıoğlu ve İsmail Öksüz’ün sunumuyla gerçekleşen programda bir konuşma yapan BAYDER Başkanı Fatih Dündar, dernek olarak aşıklık geleneğinin yaşatılması için önemli adımlar attıklarını bu manada bir çok program düzenlediklerini kaydetti. Dündar, şöyle konuştu:
“Dede Korkut da aşıkların piri olarak kabul edilir”
“Âşık; arzu ve ümitleri dile getirir, halkın yaşayışı ve tarihini yansıtır, sözlü kültürü yayar. Aşıklık, irticalen söz söyleme sanatıdır. Bu sanatı, bu geleneği elinde kopuzuyla insanlara ve kabilelere Hakk’ı ve adabı muaşereti anlatan Dede Korkut da aşıkların piri olarak kabul edilir. Bayburt, Dede Korkut Otağıdır. Zihnilerin Celalilerin, İrşadilerin, Hicranilerin diyarıdır. Bayburt, aşıklar ve bugün de görüldüğü gibi aşık severler diyarıdır. Anadolu’nun en gezgin aşığı olan Aşık Garip’in de dediği gibi Bayburtlular olmazsa biz kime saz çalıp söz söylerdik ifadesi bunun bir diğer göstergesidir.”
“Aşıklık geleneğinin yaşatılması için önemli adımlar attık”
“BAYDER olarak kuruluşumuzdan bu güne tarihsel varlığımıza, kültürel mirasımıza, edebi değerlerimize, edebiyatımıza, şairlerimize ve ozanlarımıza duyarlı olma yolunda, aşıklık geleneğinin yaşatılması için önemli adımlar attık ve buna yönelik programları gerçekleştirme gayreti içerisinde olduk. Her hafta Cuma günleri Kültür Sohbetleri programlarımızla da bu gelenekleri yaşatmaya çalışıyoruz. Bugünkü programımızın gerçekleşmesinde emeği geçen BAYDER Yönetim Kuruluna, BAYDER Ailesine, maddi ve manevi katkılarıyla bizlere destek olan Bayburt Belediyesi’ne ve değerli Belediye Başkanımız sayın Mete Memiş’e, katılımlarıyla bizleri onurlandıran başta sayın Valimiz olmak üzere siz değerli misafirlerimize derneğim ve şahsım adına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”
Divan’la açıldı, taşlama ile kapandı
Bayburtlu aşık Virani’nin divan deyişi ile başlayan gecede, aşıklık geleneğinin en zor türlerinden biri olan muamma örneği de yer aldı. Ege Bölgesi’nde aşıklık geleneğini yaşatan Ozan Nihat ile aşıklık sanatının tüm özelliklerini başarıyla icra eden ve bu yönüyle kendini Türk Dünyası’na kabul ettirmiş olan Sivaslı kadın aşık Ayten Gülçınar’ın sunduğu muamma türü izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.
Erzurumlu aşıklar İhsan Yavuzer ve Rahim Sağlam’ın taşlama türünden verdikleri örneklerle devam eden program usta Aşık Kulnuri, Bayburtlu Aşık Süphani ve Gümüşhaneli genç aşık Murat Piroğlu’nun atışmasıyla sona erdi. Gecenin sonunda aşıklara günün anısına plaket takdim edildi.
Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Giresun Valisi Hasan Karahan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Belediye Başkan Yardımcısı Nesimuttin Selçuk, BAYDER Başkanı Fatih Dündar, İstanbul Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Faruk Kılıçaslan, Ankara Bayburt Derneği Başkan Yardımcısı Aydın Timuçin, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.