ÜniBayDer’den Kitap Okuma Farkındalığı

  • 19 Haziran 2014
ÜniBayDer’den Kitap Okuma Farkındalığı

Bayburt Üniversitesi Üni-BayDer Kulübü öğrencilerince okuma farkındalığı oluşturmak için etkinlik yapıldı.

Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği (BAY-DER) ve Halk Kütüphanesi’nin destek verdiği Türk Dünyası Parkı’nda yapılan etkinliğe Bayburt İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, Kütüphane İl Müdürü Hakan Sakin, Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği (BAY-DER) Başkanı Fatih Dündar ve yönetim kurulu üyeleri, Üni-Bayder üyeleri ve Bayburtlu vatandaşlar katıldı.

İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya yapılan etkinliğe katılarak, etkinliğin çok yerinde ve en duyarlı etkinlik olduğunu kaydetti.

Etkinlik Bayburtlu vatandaşların dikkatini çekerken bazı vatandaşlar ise ne olduğunu anlamaya çalıştı.

Etkinlikten sonra ÜNİ-BAY-DER Kulübü Başkan Yardımcısı Ebru Kapıcı bir basın açıklaması yaptı.

Kapıcı, TÜİK’in 2013 yılında gerçekleştirdiği “Türkiye’de Okuma Kültürü Haritası Projesi” araştırması sonuçlarından veriler paylaşarak “Türkiye okuma alışkanlığında dünyada 86. Sıradadır.  26 ilde 6 bin 212 kişiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Araştırmaya göre maalesef Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkesinin gerisinde kalmış durumdadır “dedi.

Düzenli olarak okuma alışkanlığı açısından Avrupa’da yüzde 21 olan okuma oranınınTürkiye’de sadece binde bir olduğu ortaya çıktığını paylaşan Kapıcı ” Dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa yer alırken, bu ülkeleri sırasıyla Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile takip ediyor.  Kitap Türkiye’deki ihtiyaç maddeleri listesinde 235’nci sırada yer alıyor “ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yükseköğrenim görenlerin oranının 1965’e göre 14 kat arttığını dile getiren Kapıcı, “Buna karşın Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965 yılı verilerinin de altında kaldı. Okumanın önemini kaybeden bir millet olma yolunda ilerliyoruz. Sahip oldukları bilgilerin yüzde 60’ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadır “dedi.

Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında kitap okumamanın, eğitimsizliğin yer aldığını belirten Kapıcı şöyle devam etti:  “Geri kalmış toplumlarda kişiler okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için mutlak gerekli bir alışkanlıktır.

Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip geniş bir görüş açısı sağlayarak olayları inceleme yeteneği kazandırır.

Bu nedenle biz ÜNİBAYDER öğrencileri, Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği (BAY-DER) ve Halk Kütüphanesi’nin de desteğiyle Kitap Okuma Kampanyası başlattık. Okumanın önemini toplumumuza yeniden hatırlatmak istiyoruz.  Kitap okumanın yaygınlaşması için belli aralıklarla ilimizde kitap okuma etkinlikleri düzenleyeceğiz.

Sloganımız, ‘KİTAP OKUMAK, FARKINDA OLMAK’ tır, bu ayrıcalık için herkesi kitap okumaya davet ediyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ