Boks Milli Takımları Teknik Direktörü Seyfullah Dumlupınar, spor hayatını anlattı

• 10 Mayıs 2023

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği’nin haftalık gerçekleştirdiği Kültür Sohbetleri programının bu haftaki konuğu milli antrenör Seyfullah Dumlupınar oldu.

Bayburt Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nde Spor Hizmetleri Müdürü olan Boks Milli Takımları Teknik Direktörü Seyfullah Dumlupınar, BAYDER Kültür Sohbetleri’nde boks geçmişini ve antrenörlük hayatını anlattı.

Bir kimlik kazanmak zorundaydım

Doğduğu Kopuz köyünden 1975 yılında Bayburt’a göç ettiklerini söyleyen Dumlupınar, “Taşındığımız mahallede beni oyuna almazlardı. Bir köylülük vardı bende, hep kenarda kalırdım. Abim sporla uğraşıyordu ve bende artık spora başladım. Bir kimlik kazanmak zorundaydım. Tabi sporda başarılı olmaya başlayınca artık mahallemde köy uşağı olarak değil de şampiyon olarak anılmaya, ilgi görmeye başlamıştım.” dedi.

Almanya, benim hayatımda bir dönüm noktası oldu

Dumlupınar sözlerine şöyle devam etti: “Tabi derecelerimiz arttı Türkiye şampiyonluğu, milli boksörlük hayatı derken akabinde Bayburt’tan ve Türkiye’den boks sporunda yurtdışına ilk transfer olan kişi olarak Almanya’ya transfer oldum. Bu benim hayatımda bir dönüm noktası oldu.

Almanya’da ve Avrupa’da çok şey öğrenmiştim ama özellikle ‘disiplin nedir’ onu öğrendim. Hayatta disiplininiz varsa her şeyi başarırsınız.”.

Milli takımda görev almaya başladım

Kariyerinin en iyi zamanında sakatlık geçirince boksu bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Seyfullah Dumlupınar, “Boksu istediğim şekilde devam ettirememem içimde yarım kalan bir ukde olmuştu. Yarım kalan şeyleri tamamlamak düşüncesiyle 1992 yılında antrenörlüğe başladım. O zamanlar Bayburt’ta boks bitmiş seviyedeydi.

Çalışmalarımız 1996 yılında meyve vermeye başladı. Öğrencilerimiz artık derece alıyordu derken 1998 yılında şampiyonluklar gelmeye başladı. Ben de 1998 yılında milli takımda görev almaya başladım. 1998 ile 2010 yılları arasında milli takımda yıldızlar, gençler ve büyükler kategorilerinde antrenörlük yaptım.

Bu süreçte artık Avrupa şampiyonu, Dünya Şampiyonu, Akdeniz Oyunları Şampiyonu gibi sporcularım vardı.” dedi.

2010 yılında A Milli takımda teknik direktör olarak görev almaya başlayan Dumlupınar, her zaman öğrencilerine sporcu kimliği, şampiyon sporcu kimliği, milli sporcu kimliği ve olimpik sporcu kimliklerini anlattığını, bu kimliklere sahip olanların kalıcı olacağından bahsettiğine de değindi.

Dünya Boks Birliği tarafından ‘Antrenörler Antrenörü Kursu’na davet edildim

Milli antrenör Seyfullah Dumlupınar sözlerine şöyle devam etti:

“2012 yılında Londra Yaz Olimpiyatları’nda Dünya Boks Birliği tarafından ring köşelerine kamera ve mikrofon yerleştirmiş ama bundan kimsenin haberi yoktu. Köşedeki antrenörlerin performanslarını ve sporculara anlattıkları taktikleri kayıt etmişler. Bu kayıtlara dayanarak 2013 yılında İtalya’da ‘Antrenörler Antrenörü Kursu’ düzenlediler.

Dünya Boks Birliği tarafından düzenlenen bu kursa dünyadan toplam 35 kişi davet edilmişti. Türkiye’den sadece ben vardım.”

Bayburt’a ‘Sporcu Eğitim Merkezi’ kazandırdık

Doğduğu şehir Bayburt’a kazanımlarından da bahseden Dumlupınar, Bayburt’ta Dünya Şampiyonu, Avrupa şampiyonu, Akdeniz Oyunları Şampiyonu gibi şampiyonların olduğu 38 milli sporcu yetiştirdiğini söyledi. Ayrıca çocukları spora kazandıracak ‘Sporcu Eğitim Merkezi’ni de Bayburt’a kazandırdıklarını belirtti.

BAYDER Başkanı Fatih Dündar Milli Antrenör Seyfullah Dumlupınar’ı Kültür Sohbetleri’nde ağırlamaktan mutlu olduğunu dile getirerek, Dumlupınar’a günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

Şiirlerle devam eden Kültür Sohbetleri, İmdat Sancar, Serdar Eslek ve Ersen Ersen’in sahne sunumlarıyla sona erdi.